Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αξιολόγηση της Συμπεριφοράς

Πολλές φορές οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι «κάτι δε πάει καλά», «κανείς δε με καταλαβαίνει» και ότι αισθάνονται αναστατωμένοι. Αυτές οι αρχικές περιγραφές του προβλήματος, μολονότι είναι χρήσιμες, επειδή μεταφέρουν μία αίσθηση θλίψης και έντασης, είναι πολύ γενικές για να επιτρέψουν τις υποστηρικτικές δομές που υπάρχουν στη ζωή τους (πχ οικογένεια, θρησκεία, φίλοι κ.τ.λ.) να τους βοηθήσουν.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα άτομα να παρουσιάσουν ασαφή προβλήματα, τα οποία όμως προκαλούν μεγάλη υποκειμενική ενόχληση, αδυναμία επίτευξης στόχων, μειωμένη κοινωνική ζωή, οικογενειακά προβλήματα, προσαρμοστικές δυσκολίες και πολλά άλλα. Τα άτομα αυτά αδυνατούν να βρουν βοήθεια και στήριξη από τους οικείους τους και για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα κρίνεται αναγκαίο η προσφυγή τους σε ένα ειδικό για ανάλυση και αξιολόγηση της συμπεριφοράς. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε δύο στάδια:

  • 1ο Στάδιο:
  • Στο στάδιο αυτό, ο ειδικός προβαίνει σε έγκυρες και χρήσιμες μετρήσεις της συμπεριφοράς και των παραγόντων που την επηρεάζουν με ακρίβεια και τις αναγάγει σε ποσοτικά δεδομένα. Αυτές οι ακριβείς περιγραφές, με τη σειρά τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει μία διάγνωση, να εκτιμηθεί η σοβαρότητα ενός προβλήματος και να ποσοτικοποιηθούν οι αλλαγές της συμπεριφοράς σε σχέση με τους παράγοντες που την ελέγχουν.

  • 2ο Στάδιο:
  • Στο στάδιο αυτό, ο ειδικός αξιολογεί τις αποκαλυφθήσες προβληματικές συμπεριφορές καθώς και τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των εν λόγω συμπεριφορών και των παραγόντων που ελέγχουν. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμεύουν στο σχεδιασμό και εκτέλεση των απαραίτητων ψυχολογικών παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου.

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com