Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διασχιστική Αμνησία

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η αδυναμία του ατόμου να θυμηθεί σημαντικά στοιχεία της προσωπικής του ζωής, π.χ. όνομα, επάγγελμα, οικογένεια. Η έκταση της αμνησίας είναι τέτοια που δεν μπορεί να εξηγηθεί στα πλαίσια συνηθισμένης λησμοσύνης.

Πρόκειται για αναστρέψιμη διαταραχή, που χαρακτηριστικά εμφανίζεται με τη μορφή αναδρομικών κενών μνήμης, ύστερα από τραυματικά ή έντονα στρεσογόνα γεγονότα, όπως πολεμικές μάχες, φυσικές καταστροφές, απόπειρες αυτοκτονίας κ.τ.λ.

Περιγράφονται πέντε είδη διαταραχής της μνημονικής ανάκλησης.

  • Εντοπισμένη (περιγεγραμμένη) Αμνησία: (αδυναμία ανάκλησης των γεγονότων μίας περιγεγραμμένης χρονικής περιόδου – συνήθως των πρώτων λίγων ωρών που ακολουθούν από ένα έντονο γεγονός. Π.χ.: το άτομο που επιζεί ενός τροχαίου ατυχήματος).
  • Εκλεκτική Αμνησία: (αφορά ορισμένα αλλά όχι όλα τα γεγονότα που συνέβησαν σε μία περιγεγραμμένη περίοδο).
  • Γενικευμένη Αμνησία: (αδυναμία ανάκλησης όλης της ζωής του ατόμου).
  • Συνεχής Αμνησία: (αδυναμία ανάκλησης γεγονότων που ακολουθούν ύστερα από κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή μέχρι το παρόν).
  • Συστηματοποιημένη Αμνησία: (απώλεια μνήμης για συγκεκριμένες κατηγορίες πληροφοριών, όπως π.χ. σχετιζόμενες με την οικογένεια του ατόμου).

Θεραπεία:

Σε μεγάλο ποσοστό επεισοδίων Διασχιστικής Αμνησίας τα άτομα ανακτούν τη μνήμη τους αυτόματα, οπότε δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Αν δεν υπάρξει αυτόματη ανάνηψη τότε δοκιμάζονται συνεντεύξεις επικουρούμενες από την ενδοφλέβια χορήγηση αμυτάλης. Μετά την ανάκτηση της μνήμης, ακολουθεί ψυχοθεραπεία για να βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει τις συγκρούσεις ή άλλους λόγους που τον οδήγησαν στη διάσχιση.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com