Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διασχιστική Διαταραχή της Ταυτότητας

(Πρώην Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας)

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η ύπαρξη μέσα στο άτομο δύο ή περισσοτέρων ξεχωριστών προσωπικοτήτων ή καταστάσεων προσωπικότητας. Κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες έχει το δικό της ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης, συμπεριφοράς, σχέσεων με το περιβάλλον, τύπο αναμνήσεων κτλ. Επίσης κάθε μία κυριαρχεί και ελέγχει τη συμπεριφορά του ατόμου σε διαφορετικές περιόδους. Η μετάβαση από τη μία προσωπικότητα στην άλλη συχνά είναι ξαφνική και απότομη και συχνά συνδέεται με κάποιο ψυχοκοινωνικό στρες.

Οι προσωπικότητες δίνουν διαφορετικά ονόματα στον εαυτό τους και μπορεί να αναφέρουν διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικό φύλο η μία από την άλλη, διαφορετική καταγωγή κτλ. Η κάθε μία προσωπικότητα μπορεί να μη γνωρίζει την ύπαρξη των άλλων προσωπικοτήτων, οπότε είναι ενήμερη για γεγονότα των χρονικών περιόδων όπου επικρατούσε. Μπορεί όμως, και να γνωρίζει στοιχεία ή λεπτομέρειες των άλλων προσωπικοτήτων, να ακούει ή να βλέπει τι κάνουν και να έρχεται σε σύγκρουση μ΄ αυτές.

Ο αριθμός των προσωπικοτήτων ή καταστάσεων προσωπικότητας ποικίλει από 2 έως πάνω από 100. Σε μία ευρεία μελέτη ο μέσος αριθμός ήταν 7 και στις μισές πάνω από 10.

Άτομα με αυτή τη διαταραχή βιώνουν συχνά κενά μνήμης, που αντιστοιχούν στη κατάληψη του εαυτού από κάποια άλλη προσωπικότητα. Μία προσωπικότητα που θέλει να πάρει τον έλεγχο του εαυτού μπορεί να μπει στη συνείδηση του ατόμου παράγοντας ψευδαισθήσεις.

Η θεραπευτική προσέγγιση είναι μακρόχρονη και θεωρείται ότι η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να συνθέσει τις διαφορετικές προσωπικότητες σ΄ ένα ολοκληρωμένο εαυτό. Δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com