Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαταραχή Αποπροσωποποίησης

Το φαινόμενο της αποπροσωποποίησης είναι μία διαταραχή της αντίληψης, όπου το άτομο νιώθει αποξενωμένο ή απομακρυσμένο από τον εαυτό του και να είναι σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής των ψυχικών λειτουργιών ή του σώματος του ή να νιώθει σαν μη πραγματικό ή σαν να είναι μέσα σε όνειρο και πολλά άλλα.

Ακόμα, το άτομο μπορεί να νιώθει ότι δεν ελέγχει τις πράξεις του και να φοβάται μήπως τρελαθεί. Συχνά η αποπροσωποποίηση (αίσθημα μη πραγματικότητας του εαυτού) συνοδεύεται από αποπραγματοποίηση (αίσθηση μη πραγματικότητας του περιβάλλοντος).

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι επίμονα ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια αποπροσωποποίησης σε βαθμό που να προκαλούν υποκειμενική ενόχληση.

Τα επεισόδια αποπροσωποποίησης έχουν ποικίλη διάρκεια, από δευτερόλεπτα μέχρι ώρες, μέρες, εβδομάδες ή και χρόνια. Η πορεία της διαταραχής μπορεί να είναι χρόνια και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται με στρεσογόνα γεγονότα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη διαταραχή αυτή, αν και η χρόνια υποστηρικτική ψυχοθεραπεία με ή χωρίς αντικαταθλιπτικά (ανάλογα τη περίπτωση) μπορεί να αποβούν αποτελεσματικά.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com