Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μεταιχμιακή Διαταραχή

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι μια μεγάλη αστάθεια που εκφράζεται σε διάφορες διαστάσεις της ζωής του ασθενή, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η εικόνα του εαυτού και η συναισθηματική διάθεση, καθώς και η έντονη παρορμητικότητα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των ατόμων με αυτή τη διαταραχή σε πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη. Μόλις νιώσουν ότι ένα άτομο τα αφήνει (είτε πρόκειται για χωρισμό, είτε για προσωρινή απομάκρυνση, ακόμη και για καθυστέρηση σε ραντεβού) πλημμυρίζονται από φόβο ή και πανικό και από θυμό ή και οργή. Στις ξέφρενες προσπάθειες να αποφύγουν την εγκατάλειψη μπορεί να κάνουν παρορμητικά απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτόακρωτηριακές πράξεις.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις τους είναι έντονες και ασταθείς. Τα άτομα μπορεί να εξιδανικεύουν και να «κολλήσουν» κυριολεκτικά πάνω σε άτομα ή σε ερωτικούς συντρόφους και πολύ γρήγορα όμως να αλλάξουν από την εξιδανίκευση στην υποτίμηση.

Υπάρχει σοβαρή διαταραχή της ταυτότητας, που εκδηλώνεται ως αστάθεια της εικόνας ή της αίσθησης του εαυτού. Δηλαδή, οι στόχοι, οι αξίες, οι επαγγελματικές φιλοδοξίες και τα σχέδια για καριέρα, η σεξουαλική ταυτότητα, το είδος των φίλων κτλ. Συνεχώς αλλάζουν δραματικά.

Η ψυχοθεραπεία (ατομική ή ομαδική) είναι η θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς αυτούς. Σε περιπτώσεις ύπαρξης αυτοκτονικών ή αυτόακρωτηριακών συμπεριφορών είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com