Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ναρκισσιστική Διαταραχή

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι μια έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου του ατόμου, έντονη ανάγκη για θαυμασμό και έλλειψη «εμπάθειας» (δηλ. αδυναμία του ατόμου να αναγνωρίσει και να νιώσει τις επιθυμίες, τα βιώματα και τα αισθήματα των άλλων).

Τα άτομα με τη διαταραχή αυτή θεωρούν πολύ σπουδαίο και σημαντικό τον εαυτό τους, υπερεκτιμούν τις ικανότητες και τα επιτεύγματα τους και συχνά υποτιμούν τις ικανότητες και τα επιτεύγματα των άλλων. Συχνά, επίσης, αφήνονται σε φαντασίες απεριόριστης δύναμης, επιτυχίας, ευφυΐας, ομορφιάς κ.τ.λ. Πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστά και μοναδικά. Αυτό τους κάνει να συμπεριφέρονται σαν να έχουν παντού ιδιαίτερα δικαιώματα (π.χ. να μη χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά) και επίσης σε συνδυασμό με την έλλειψη ευαισθησίας για τις ανάγκες των άλλων, τους εκμεταλλεύονται διαπροσωπικά για να πετύχουν στόχους ή να τονώσουν την αυτοεκτίμηση τους.

Τα άτομα με Ναρκισσιστική Διαταραχή της Προσωπικότητας, εξαιτίας της εύθραυστης αυτοεκτίμησης τους, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ευάλωτα στην κριτική των άλλων. Εύκολα πληγώνονται, νιώθουν ταπεινωμένα και άδεια και ενδεχομένως μπορεί να αντιδράσουν με έντονη οργή και με αντεπίθεση.

Η θεραπεία των ατόμων αυτών είναι δύσκολη. Ο ψυχολόγος, με μία θεραπευτική προσέγγιση που τη χαρακτηρίζει η σταθερότητα, η ανεκτικότητα / αντοχή και η «εμπάθεια» βοηθάει τους ασθενείς να αποκτήσουν εναισθησία στους μηχανισμούς λειτουργίας του μεγαλειώδους εαυτού τους και προοδευτικά να αποκτήσουν μία πιο ρεαλιστική εικόνα του εαυτού τους και των άλλων.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com