Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρανοειδής Διαταραχή

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η έντονη δυσπιστία και καχυποψία προς τους άλλους ανθρώπους, οπότε τα κίνητρα των πράξεων τους ερμηνεύονται ως κακόβουλα.

Οπωσδήποτε μια τάση για καχυποψία όχι μόνο δικαιολογείται, αλλά είναι και απαραίτητη σε διάφορες δύσκολες περιστάσεις της ζωής. Όμως τα άτομα με Παρανοειδή Διαταραχή της Προσωπικότητας, όταν τους παρουσιάζονται οι αποδείξεις για το εσφαλμένο των απόψεων ή πεποιθήσεων τους, αδυνατούν να εγκαταλείψουν τις υποψίες τους και μπορεί και να τις στρέψουν και προς το άτομο που τις αμφισβητεί. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή είναι σε μόνιμη επαγρύπνηση και παίρνουν προφυλάξεις για συνεχείς απειλές. Είναι άτομα υπερευαίσθητα και περιμένουν ότι οι άλλοι θα τους ξεγελάσουν. Χαρακτηρίζονται από έντονη ένταση, επιφυλακτικότητα, ακαμψία, μυστικότητα και πολύ συχνά από έντονη ηθικολογία και εμπλέκονται σε νομικές διαμάχες. Δεν χρησιμοποιούν το χιούμορ, επιδεικνύουν μεγάλη σοβαρότητα και έχουν μεγάλη δυσκολία να εκφράσουν θερμά συναισθήματα. Έτσι παρουσιάζονται συχνά ψυχρά και στεγνά λογικά. Αν και κριτικάρουν έντονα τους άλλους, δεν δέχονται τα ίδια την κριτική των άλλων.

Ασθενείς με τη διαταραχή αυτή σπάνια αναζητούν θεραπεία, πιθανότητα λόγω της έντονης καχυποψίας και δυσπιστίας τους, που περιλαμβάνει φυσικά και τους θεραπευτές. Η καλύτερη προσέγγιση με αυτούς τους ασθενείς είναι η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία. Η ομαδική ψυχοθεραπεία δεν ενδείκνυται και η χρήση αντιψυχωτικών φαρμάκων δεν έχει μελετηθεί.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com