Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ψυχαναγκαστική - Καταναγκαστική Διαταραχή

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η έντονη ενασχόληση του ατόμου με την τάξη, την τελειοθηρία και τον έλεγχο, που αποβαίνει σε βάρος της ευελιξίας, της αντοχής της ανοιχτής έκφρασης συναισθημάτων και της αποδοτικότητας.

Το άτομο με τη διαταραχή αυτή ασχολείται συνεχώς με λίστες, κανόνες και ασήμαντες λεπτομέρειες, δε μπορεί να υπολογίσει καλά το χρόνο του και συχνά αφήνει τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις για τη τελευταία στιγμή. Επίσης, τα άτομα αυτά έχουν μεγάλη δυσκολία να πάρουν αποφάσεις. Έχουν την τάση να θυμώνουν εύκολα σε καταστάσεις που δεν μπορούν να έχουν τον έλεγχο, αλλά εκφράζουν τον θυμό τους έμμεσα. Συναισθηματικά, παρουσιάζονται ελεγχόμενα, σφιγμένα και άκαμπτα με ιδιαίτερη δυσκολία να ανταποδώσουν τα θερμά συναισθήματα των άλλων. Δυσκολεύονται πολύ να εκφράσουν τρυφερά συναισθήματα και σπάνια κάνουν κομπλιμέντα.

Η ατομική ή ομαδική θεραπεία είναι θεραπεία εκλογής. Ο εστιασμός είναι στα συναισθήματα του ασθενή, θετικά και αρνητικά, που εμφανίζονται φυσικά και στους αμυντικούς μηχανισμούς που αναπτύσσει ο ασθενής (π.χ. μόνωσης, εκλογίκευσης κ.α.). Ο θεραπευτής υπομονετικά βοηθά τον ασθενή να έρθει σε επαφή με τον απειλητικό γι΄ αυτόν συναισθηματικό κόσμο και με γνωστικές τεχνικές επιχειρεί να αλλάξει της άκαμπτες πεποιθήσεις και αξίες των ατόμων.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com