Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαταραχές του Ελέγχου των Παρορμήσεων

Η Ομάδα αυτή των διαταραχών χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του ατόμου να αντισταθεί στην παρόρμηση να κάνει κάποια πράξη που είναι βλαβερή για το ίδιο ή για τους άλλους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το άτομο νιώθει μια αυξανόμενη ένταση ή διέγερση πριν κάνει την πράξη και κατά την εκτέλεση της νιώθει ευχαρίστηση, ικανοποίηση ή ανακούφιση.

Εδώ υπάγονται:

  • Η Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή.
  • Η Κλεπτομανία.
  • Η Πυρομανία.
  • Η Παθολογική Χαρτοπαιξία.
Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι αρκετά ξεχωριστά επεισόδια κατά τα οποία το άτομο χάνει τον έλεγχο των επιθετικών του παρορμήσεων και οδηγείται σε σοβαρές επιθετικές πράξεις ή καταστροφές περιουσίας. Ο βαθμός της επιθετικότητας που εμφανίζεται είναι εντελώς δυσανάλογος προς οποιοδήποτε ψυχοκοινωνικό στρεσογόνο παράγοντα, που μπορεί να την προκάλεσε.
Η διαταραχή αυτή είναι πολύ πιο συχνή σε άνδρες και εμφανίζεται μεταξύ της όψιμης εφηβείας και της ενήλικης ζωής. Είναι σπάνια διαταραχή και το άτομο που πάσχει μπορεί να περιγράφει μια κατάσταση αυξανόμενης έντασης πριν την έκρηξη της βίαιης συμπεριφοράς και αίσθημα ανακούφισης κατά την εκδήλωση της.
Η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αναγνωρίζει έγκαιρα πότε θυμώνει και τι τον θυμώνει και να βρει εναλλακτικούς τρόπους να εκτονωθεί.

Κλεπτομανία

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι επανειλημμένα επεισόδια στα οποία το άτομο δεν μπορεί να αντισταθεί στην παρόρμηση να κλέψει κάποια αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά δεν τα κλέβει το άτομο για να τα χρησιμοποιήσει ούτε για τη χρηματική τους αξίας.
Η κλεπτομανία είναι σπάνια κατάσταση, πιο συχνή στις γυναίκες και υπολογίζεται ότι λιγότερο από 5% των ατόμων που κλέβουν από μαγαζιά ανήκουν στη διαταραχή αυτή. Τα άτομα με τη διαταραχή αυτή αναγνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος και χωρίς νόημα και συχνά νιώθουν κατάθλιψη και ενοχή για τις κλεψιές.
Θεραπευτικά, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο που νιώθει ντροπή και ενοχή για τη συμπεριφορά του να κινητοποιηθεί και να τη σταματήσει, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές όπως η θεραπεία αποστροφής.

Πυρομανία

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι ότι το άτομο ανάβει φωτιές σκόπιμα και εσκεμμένα, για την ευχαρίστηση του. Η πυρομανία είναι σπάνια διαταραχή και συναντιέται πολύ συχνά σε άνδρες και ειδικότερα σε άτομα με φτωχές δεξιότητες και με μαθησιακές δυσκολίες.
Δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για τη θεραπεία της Πυρομανίας. Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τη γενικότερη οικογενειακή δυσλειτουργία, που συχνά συναντιέται σε οικογένειες ασθενών με Πυρομανία και να ενισχύσει τους γονείς και τον ασθενή στην προσπάθεια να ελεγχθεί η πυρομανική συμπεριφορά.

Παθολογική Χαρτοπαιξία

Με τον όρο Παθολογική Χαρτοπαιξία εννοούμε παθολογικό παίξιμο διαφόρων «τυχερών» παιχνιδιών. Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η επανειλημμένη αδυναμία του ατόμου να ελέγξει τη παρόρμηση του να παίξει «τυχερά παιχνίδια» που του δημιουργούν προβλήματα προσωπικά, οικογενειακά, εργασιακά κ.α.
Περίπου 30% των ατόμων με τη διαταραχή αυτή είναι γυναίκες, οι οποίες είναι πιο συχνό να παίζουν για να ξεφύγουν από τη κατάθλιψη τους. Η Παθολογική Χαρτοπαιξία αρχίζει νωρίς στην εφηβεία στους άνδρες και αργότερα στη ζωή στις γυναίκες. Συνήθως τα άτομα παίζουν για καιρό με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και ξαφνικά με αφορμή κάποιο στρες ή μεγαλύτερη έκθεση στο παίξιμο αρχίζει η διαταραχή, η οποία συνήθως είναι χρόνια και εντονότερη σε περιόδους στρες ή κατάθλιψης.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι δύσκολη, γιατί το άτομο σπάνια θα έρθει μόνο του για θεραπεία και γιατί πρέπει να επιτευχθεί πλήρης αποχή. Η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει τα αισθήματα ανημποριάς, κατάθλιψης και ενοχής. Την όλη προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει και η οικογενειακή ψυχοθεραπεία, γιατί συνήθως υπάρχουν έντονες σύγκρουσης στην οικογένεια λόγω της διαταραχής.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com