Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δυσυπνίες

Οι δυσυπνίες είναι πρωτοπαθείς διαταραχές της έναρξης ή διατήρησης του ύπνου ή υπερβολικής υπνηλίας και χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες στην ποσότητα ή ποιότητα του ύπνου ή στην καταλληλότητα του χρόνου έλευσης του. Οι διαταραχές αυτές είναι:

Πρωτοπαθής Αϋπνία

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του ή ακόμη το να έχει ύπνο που δεν ξεκουράζει, για τουλάχιστον 1 μήνα. Τα άτομα αυτά είναι αγχώδη και στενόχωρα. Η αϋπνία οδηγεί σε ευερεθιστότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση και σε αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης προδιαθέτει για χρήση αλκοόλ, υπνωτικών ή αγχολυτικών και καφεΐνης ή άλλων διεγερτικών. Η αϋπνία φαίνεται να είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους και στις γυναίκες και τυπικά αρχίζει στην νεαρή ενήλικη ζωή ή στη μέση ηλικία. Σπάνια αρχίζει στη παιδική ηλικία. Καθώς πολλοί κλινικοί αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή με υπνωτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η χρήση τους πρέπει να είναι μόνον βραχύχρονη. Κι αυτό, γιατί αφενός υπάρχει ο φόβος ανάπτυξης ανοχής και εξάρτησης και αφετέρου τα οφέλη συνήθως εξαφανίζονται σε μακρόχρονη βάση. Ωστόσο, η διαταραχή αυτή είναι χρόνια κατάσταση. Γι΄ αυτό θα πρέπει η κύρια θεραπευτική προσπάθεια ν΄ απευθυνθεί στη διαμόρφωση από τον ασθενή κατάλληλης «υγιεινής ύπνου», υποθέτοντας τεχνικές και μέτρα που θα του υποδείξει ο ψυχολόγος.

Πρωτοπαθής Υπερυπνία

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι υπερβολική υπνηλία για τουλάχιστον ένα μήνα. Η υπερυπνία εκδηλώνεται είτε ως παρατεταμένος ύπνος τη νύχτα είτε ως επεισόδια ύπνου την ημέρα. Η διαταραχή είναι επικίνδυνη γιατί στην υποτροπιάζουσα μορφής της αποτελεί το σύνδρομο Kleine – Levin, το οποίο προσβάλει κυρίως άνδρες (τρεις φορές πιο συχνά από ότι τις γυναίκες). Χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια υπνηλίας (18-20 ώρες τη μέρα), από άρση αναστολών που οδηγεί σε υπερσεξουαλικότητα και σε σεξουαλικές αδιακρισίες (π.χ. αυνανισμό δημόσια, σεξουαλικές παρενοχλήσεις), από βουλιμία, από ευερεθιστότητα, αποπροσωποποιήση, κατάθλιψη, σύγχυση και ενδεχομένως ψευδαισθήσεις. Η Θεραπεία της Πρωτογενούς θεραπείας γίνεται με χορήγηση διεγερτικών φαρμάκων.

Ναρκοληψία

Είναι μία ασυνήθιστη κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου σε συνδυασμό με καταπληξία. Η καταπληξία είναι μία αιφνίδια απώλεια μυϊκού τόνου, που διαρκεί από δευτερόλεπτα ως λεπτά (έως μισή ώρα) και συνήθως εμφανίζεται σαν αντίδραση σε έντονα συναισθήματα όπως θυμός, γέλιο ή έκπληξη. Εξαιτίας της καταπληξίας, το άτομο μπορεί να σωριαστεί κάτω, να του πέσουν αντικείμενα που κρατά, να πέσει στα γόνατα να χαλαρώσει (να πέσει) το σαγόνι του και πολλά άλλα. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των προσβολών ύπνου γίνεται με διεγερτικά. Οπωσδήποτε όμως, τόσο ο ασθενής όσο και το οικογενειακό – εργασιακό περιβάλλον του πρέπει να ενημερωθούν από τον ψυχολόγο για τη φύση της διαταραχής και να τους υποστηρίξει ώστε να δείξουν κατανόηση και να βοηθήσουν.

Διαταραχή του ύπνου σχετιζόμενη με την αναπνοή

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η διατάραξη – διάσπαση του ύπνου, που οδηγεί σε υπερβολική υπνηλία ή αϋπνία και που οφείλεται σε ανωμαλίες του μηχανισμού της αναπνοής κατά τον ύπνο.

Διαταραχή του Κυρκαδιανού Ρυθμού του Ύπνου

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι μία επίμονη ή επαναλαμβανόμενη διατάραξη του ύπνου, που οφείλεται σε συνταίριασμα ανάμεσα στον εσωτερικό κυρκαδιανό ρυθμό ύπνου – εγρήγορσης του ατόμου και στις εξωτερικές απαιτήσεις στο πρόγραμμα του ύπνου. Η θεραπευτική προσέγγιση απευθύνεται στη προοδευτική αλλαγή του εσωτερικού ρυθμού του προγράμματος του ύπνου. Δυστυχώς όμως ο ασθενής εύκολα υποτροπιάζει.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com