Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παραϋπνίες

Οι παραϋπνίες είναι διαταραχές που χαρακτηρίζονται από κάποια ανώμαλα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τον ύπνο. Στις παραϋπνίες, τα ανώμαλα γεγονότα οφείλονται σε ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του κινητικού συστήματος ή των γνωστικών λειτουργιών σε ακατάλληλο χρόνο, δηλαδή στον ύπνο. Οι διαταραχές αυτές είναι:

Διαταραχή Εφιαλτών (πρώην Διαταραχή Ονειρικού άγχους)

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες που κάνουν το άτομο να ξυπνά στον ύπνο του. Οι εφιάλτες είναι τρομακτικά όνειρα, στα οποία το άτομο βιώνει ότι κινδυνεύει η ακεραιότητα του, η ασφάλεια του ή η αυτοεκτίμηση του. Κατά την αφύπνιση του από τα τρομακτικά όνειρα, το άτομο γρήγορα αποκτά τη διαύγεια και τον προσανατολισμό του και μπορεί να περιγράψει τον εφιάλτη με κάθε λεπτομέρεια. Στο ξύπνημα από τους εφιάλτες, το άτομο νιώθει άγχος και ανησυχία και έχει ήπια σημεία διέγερσης του αυτόνομου νευρικού συστήματος (π.χ. ιδρώτες, ταχυκαρδίες, ταχύπνοια). Η διαταραχή αυτή συνήθως δε χρειάζεται ειδική θεραπεία.

Διαταραχή Ενύπνιου Τρόμου

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι οι επανειλημμένοι νυχτερινοί τρόμοι (δηλ. απότομα ξύπνημα από τον ύπνο, που συνήθως αρχίζουν με μια κραυγή τρόμου ή έντονα κλάματα. Οι ενύπνιοι αυτοί τρόμοι διαρκούν από 1΄έως 10΄ και συνοδεύονται από έντονη διέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος (π.χ. ταχυκαρδία, υπέπνοια, ιδρώτες κ.α.), από έντονο άγχος και φόβο. Σε ένα τυπικό επεισόδιο, το άτομο ανακάθεται απότομα στο κρεβάτι του φωνάζοντας ή κλαίγοντας και με έντρομη έκφραση στο πρόσωπο. Στη διάρκεια του επεισοδίου είναι δύσκολο να ξυπνήσουμε, ανακουφίσουμε ή να συγκροτήσουμε το άτομο (αν π.χ. προσπαθεί να φύγει), το οποίο μπορεί να τραυματιστεί ή να τραυματίσει άλλους, αν προσπαθήσουν να το αναχαιτίσουν. Αν το άτομο ξυπνήσει μετά το επεισόδιο, δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιο όνειρο ή μπορεί να θυμηθεί απλές εικόνες, είναι θολωμένο και απροσανατόλιστο για αρκετά λεπτά και είναι γεμάτο τρόμο. Το επόμενο πρωί, όταν το άτομο ξυπνήσει, έχει αμνησία για το επεισόδιο, που συνήθως είναι ένα (σπάνια είναι περισσότερα) σε μια νύχτα. Το πιο σημαντικό θέμα κατά την αντιμετώπιση της διαταραχής αυτής είναι η προφύλαξη τους από τραυματισμούς. Προσπάθειες για να διακόψει κανείς το επεισόδιο πρέπει να αποφεύγονται, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση ή να τρομάξουν τον ασθενή. Συγκεκριμένες προφυλάξεις πρέπει να παρθούν όπως να τοποθετηθούν ασφάλειες στα παράθυρα ή στις εξώπορτες, να μεταφερθεί το υπνοδωμάτιο του ασθενή στο χαμηλότερο επίπεδο και πολλά άλλα. Σε συνεργασία με τον ψυχολόγο σχεδιάζονται και παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τέλος ενημερώνονται οι γονείς ότι η διαταραχή αυτή στα παιδιά σταματάει κατά τη διάρκεια της εφηβεία.

Διαταραχή Υπνοβασίας

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατά τα οποία το άτομο στη διάρκεια του ύπνου σηκώνεται από το κρεβάτι του και περπατά. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το άτομο έχει μειωμένη απαιτητικότητα στις προσπάθειες των άλλων να επικοινωνήσουν μαζί του ή να το ξυπνήσουν και το πρόσωπο του είναι ανέκφραστο. Αν το άτομο ξυπνήσει από ένα επεισόδιο ή το επόμενο πρωί, έχει αμνησία για την υπνοβασία. Στα παιδιά η διαταραχή δεν συνδυάζεται συνήθως με άλλες ψυχικές διαταραχές. Στους ενήλικους, μπορεί να συνδυάζεται με Αγχώδεις Διαταραχές, Διαταραχές της Προσωπικότητας και Διαταραχές της Διάθεσης. Η θεραπευτική προσέγγιση είναι ίδια με αυτή της Διαταραχής Ενύπνιου Τρόμου.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com