Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαταραχές στη Σίτιση

Εδώ περιλαμβάνονται η Μηρυκαστική Διαταραχή, η Διαταραχή της Σίτισης της Βρεφονηπιακής ή Πρώτης Παιδικής Ηλικίας και η Διαταραχή Pica.

Pica

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η επιμονή του παιδιού να τρώει μη θρεπτικές ουσίες όπως μπογιές, γύψο, σπάγκο, τρίχες, ύφασμα, άμμο, έντομα, φύλλα, πετραδάκια, χώμα και άλλα. Συχνά η Pica συνδυάζεται με Διανοητική Καθυστέρηση.

Η Θεραπεία απευθύνεται στη βελτίωση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που προδιαθέουν αυτή τη διαταραχή, στην απομάκρυνση των επικίνδυνων μη θρεπτικών ουσιών (π.χ. μπογιές που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση) και στην εφαρμογή συμπεριφορικών τεχνικών τόσο θετικής ενίσχυσης της φυσιολογικής συμπεριφοράς όσο και αρνητικής ενίσχυσης της παθολογικής συμπεριφοράς.

Μηρυκαστική Διαταραχή

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι επανειλημμένη αναγωγή και ξαναμάσημα της τροφής, ύστερα από μια περίοδο φυσιολογικής λειτουργικότητας. Εξαιτίας της διαταραχής αυτής μπορεί να προκύψει σημαντικό πρόβλημα βάρους και μερικές φορές (σε ποσοστό έως 25%) μπορεί να επέλθει και θάνατος.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συμβουλευτική – ψυχοθεραπευτική παρέμβαση προς τους γονείς και αρνητική ενίσχυση (π.χ. με χυμό λεμονιού) της μηρυκαστικής συμπεριφοράς.

Διαταραχή της Σίτισης της Βρεφονηπιακής ή Πρώτης Παιδικής Ηλικίας.

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η επίμονη αδυναμία του παιδιού να φάει αρκετά, με αποτέλεσμα να χάνει ή να μη βάζει βάρος. Τα παιδιά με τη διαταραχή αυτή είναι ευερέθιστα και δύσκολα ηρεμούν με τη σίτιση. Μπορεί να έχουν προβλήματα με τις φάσεις ύπνου – εγρήγορσης, μηρυκασμούς και επίσης διάφορες αναπτυξιακές δυσκολίες.

Η Θεραπεία απευθύνεται στη βελτίωση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που προδιαθέτουν αυτή τη διαταραχή. Μερικές φορές, η αλλαγή του ατόμου που ταΐζει το βρέφος, μπορεί να βοηθήσει.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com