Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαταραχές της Απέκκρισης

Εδώ περιλαμβάνονται η Εγκόπριση και Ενούρηση.

Εγκόπριση

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι κατ΄ επανάληψη κένωση κοπράνων σε ακατάλληλα μέρη (π.χ. ρούχα, πάτωμα) Η εγκόρπιση τις πιο πολλές φορές είναι ακούσια. Ως προδιαθετικοί παράγοντες αναφέρονται η ανεπαρκής ή ασυνεπής εκπαίδευση τουαλέτας και ψυχοκοινωνικά στρες όπως το να πάει το παιδί σχολείο ή η γέννηση ενός αδερφού.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συμπεριφορικές τεχνικές επιβράβευσης του παιδιού για τη συγκράτηση των κοπράνων του, εγκατάσταση μη τιμωρητικής ατμόσφαιρας στο σπίτι και οικογενειακή θεραπεία για αντιμετώπιση των συγκρούσεων ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς του και της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της κοινωνικής απομόνωσης του παιδιού.

Ενούρηση

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι κατ΄ επανάληψη κένωση ούρων στο κρεβάτι ή στα ρούχα. Η εννούρηση τις πιο πολλές φορές είναι ακούσια. Ως προδιαθετικοί παράγοντες αναφέρονται η ανεπαρκής ή ασυνεπής εκπαίδευση τουαλέτας και ψυχοκοινωνικά στρες όπως το να πάει το παιδί σχολείο ή η γέννηση ενός αδερφού. Μεγάλο ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, αφού το 75% των παιδιών με τη διαταραχή αυτή είχαν και ένα συγγενή πρώτου βαθμού με το ίδιο πρόβλημα.

Τεχνικές θεραπείας συμπεριφοράς, όπως η χρήση συσκευών που ξυπνούν το παιδί μόλις εμφανιστεί η παραμικρή ύγρανση του κρεβατιού και η εκπαίδευση του κατά τη διάρκεια της ημέρας (μαζί με επιβράβευση) στο να κρατά τα ούρα του για συνεχώς και μεγαλύτερο διάστημα, έχουν καλά αποτελέσματα. Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, κυρίως υποστηρικτικής μορφής, μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια και το παιδί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μέσα σε ένα μη τιμωρητικό κλίμα.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com