Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι το έντονο και υπερβολικό άγχος που νιώθει το παιδί στην πιθανότητα ή στην πραγματικότητα του αποχωρισμού από το σπίτι του ή από τα άτομα που το φροντίζουν.

Επιπλέον, το παιδί (ανάλογα με την ηλικία του) μπορεί να φοβάται υπερβολικά τα ζώα, τα ατυχήματα, το θάνατο, μπορεί να μιλάει για ανθρώπους ή παράξενα πλάσματα που το παρακολουθούν στο δωμάτιο του, να αρνείται να πάει σχολείο σε βαθμό που να δημιουργούνται σοβαρά σχολικά προβλήματα. Συχνή είναι η καταθλιπτική διάθεση του παιδιού.

Η έναρξη της διαταραχής μπορεί να συμβεί από την προσχολική ηλικία μέχρι την ηλικία των 18 ετών, είναι όμως σπάνια στην εφηβεία. Η πορεία της μπορεί να χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις, και εφόσον η διαταραχή συνεχίσει στην ενήλικη ζωή, τα ενήλικα άτομα χαρακτηριστικά ανησυχούν υπερβολικά για τα παιδιά και τους συζύγους τους και βιώνουν έντονη ανησυχία όταν τους αποχωρίζονται.

Βασικό στοιχείο της θεραπευτικής προσέγγισης του παιδιού με τη διαταραχή αυτή είναι η διερεύνηση της σχέσης του με τους γονείς του και της συμπεριφοράς τους απέναντι του. Με ένα συνδυασμό ατομικής ψυχοθεραπείας για το παιδί και οικογενειακής συμβουλευτικής παρέμβασης, τα άγχη και οι φόβοι του παιδιού ή/και των γονιών για τον αποχωρισμό μπορούν να αντιμετωπισθούν θεραπευτικά.

Κλιμακωτή έκθεση στη φοβική κατάσταση θα χρειαστεί να προστεθεί στην παραπάνω θεραπευτική προσέγγιση για να μπορέσει το παιδί να ξεπεράσει συμπεριφορές αποφυγής, όπως το να κοιμηθεί μόνο του, να μένει μόνο του κτλ και κυρίως για να ξεπεράσει την άρνηση του να πάει στο σχολείο.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com