Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαταραχή Στερεοτυπικών Κινήσεων

Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη, μη λειτουργική κινητική συμπεριφορά, που φαίνεται σκόπιμη. Π.χ κούνημα μπρος πίσω, χτύπημα κεφαλιού, αυτόδάγκωμα (π.χ. νυχιών), σκάλισμα του δέρματος κ.α. Βέβαια, για να θεωρηθεί ότι υπάρχει διαταραχή θα πρέπει η διαταραγμένη συμπεριφορά να παρεμποδίζει τη φυσιολογική δραστηριότητα ή να προκαλεί σοβαρό αυτοτραυματισμό.

Η διαταραχή αυτή παρατηρείται πιο συχνά σε συνδυασμό με Διανοητική Καθυστέρηση. Ακόμα, όμως, μπορεί να συνοδεύει τύφλωση ή κώφωση και είναι συχνή σε ιδρυματικές καταστάσεις, όπου τα άτομα δε δέχονται επαρκή ερεθίσματα.

Αν και η αιτιολογία της διαταραχής βασικά είναι άγνωστη, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως γονεϊκή παραμέληση ή κακοποίηση ή έλλειψη περιβαλλοντικών ερεθισμάτων και νευροβιολογικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να συμπεριλάβει διαμόρφωση ή αλλαγή περιβάλλοντος (π.χ. κάλυψη σκληρών επιφανειών για άτομα που χτυπούνε το κεφάλι τους), συμπεριφορικές τεχνικές που είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένες για καθυστερημένα άτομα, ψυχοθεραπεία κυρίως σε μεγαλύτερα και διανοητικά επαρκή άτομα για τη λύση ενδοψυχικών ή διαπροσωπικών προβλημάτων και φαρμακοθεραπεία.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com