Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σωματόμορφες Διαταραχές

Οι Σωματόμορφες Διαταραχές είναι ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζονται με τη μορφή σωματικών διαταραχών. Το βασικό τους δηλαδή χαρακτηριστικό είναι η παρουσία σωματικών συμπτωμάτων που δεν μπορούν όμως να εξηγηθούν πλήρως από κάποια γενική ιατρική κατάσταση, από τα αποτελέσματα δράσης κάποιας ουσίας ή από κάποια άλλη ψυχική διαταραχή.

Σωματόμορφες Διαταραχές είναι:

  • Σωματοποιητική Διαταραχή.
  • Αδιαφοροποίητη Σωματόμορφη Διαταραχή.
  • Διαταραχή Μετατροπής.
  • Διαταραχή Πόνου.
  • Υποχονδρίαση.
  • Σωματοδυσμορφική Διαταραχή.
  • Σωματόμορφη Διαταραχή Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς.
Σωματοποιητική Διαταραχή

Η διαταραχή αυτή ονομάζεται επίσης σύνδρομο Briquet ή υστερία Briquet και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά σωματικά συμπτώματα που υποτροπιάζουν και διαρκούν πολλά χρόνια. Για τα σωματικά αυτά συμπτώματα οι ασθενείς ζητούν επανειλημμένα ιατρική βοήθεια, αλλά δεν ανευρίσκεται «οργανική» αιτία. Τα ενοχλήματα συχνά είναι γενικά, ασαφή και παρουσιάζονται με δραματικό τρόπο. Υπάρχουν τέσσερις ομάδες ενοχλημάτων: Πόνου, γαστρεντερικών, σεξουαλικών και ψευδονευρολογικών.

Αδιαφοροποίητη Σωματόμορφη Διαταραχή

Αυτή η κατηγορία είναι για τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι ασθενείς έχουν ένα ή περισσότερα σωματικά ενοχλήματα, που δεν εξηγούνται από κάποια γενική ιατρική κατάσταση ή τη δράση κάποιας ουσίας, διαρκούν τουλάχιστον 6 μήνες, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για κάποια άλλη Σωματόμορφη Διαταραχή.

Διαταραχή Μετατροπής

Αυτή είναι η Διαταραχή που λεγόταν παλιότερα Υστερική Νεύρωση. Περιλαμβάνει τη ξαφνική και με δραματικό τρόπο εμφάνιση τύφλωσης, παράλυσης, σπασμών ή άλλων συμπτωμάτων, που υποδεικνύουν νευρολογική πάθηση, χωρίς όμως να υπάρχει γνωστή παθοφυσιολογική αιτία.
Βασικό στοιχείο της διαταραχής είναι ότι τα συμπτώματα δεν υπόκεινται σε εκούσιο έλεγχο, δηλαδή δεν παράγονται σκόπιμα ή προσποιητά με τη θέληση του ατόμου και επίσης ότι ψυχολογικοί παράγοντες θεωρούνται ότι συνδέονται με τα συμπτώματα, καθώς η έναρξη ή η παρόξυνση ενός συμπτώματος ή ελλείμματος ακολουθεί κάποιες συγκρούσεις ή αλλά στρεσογόνα γεγονότα.

Διαταραχή Πόνου

Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι πόνος σε μία ή περισσότερες ανατομικές περιοχές για τον οποίο θεωρείται ότι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Διακρίνονται δύο τύποι διαταραχής: πόνος συνδεόμενος με ψυχολογικούς παράγοντες και πόνος συνδεόμενος με ψυχολογικούς παράγοντες και κάποια γενική ιατρική κατάσταση. Ακόμα, η διαταραχή διακρίνεται σε οξεία και χρόνια με όριο τους 6 μήνες.

Υποχονδρίαση

Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από το ότι το άτομο φοβάται ότι έχει μια σοβαρή αρρώστια. Έτσι, ο υποχονδριακός ασθενής ασχολείται έντονα με τις σωματικές του λειτουργίες και παρερμηνεύει σωματικά συμπτώματα ως παθολογικά. Η έντονη αυτή ενασχόληση με τον φόβο της αρρώστιας επιμένει παρά το γεγονός ότι οι ιατρικές εξετάσεις είναι αρνητικές και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των γιατρών.

Σωματοδυσμορφική Διαταραχή

Βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η έντονη ενασχόληση του ατόμου με κάποιο φανταστικό ελάττωμα στην (φυσιολογική κατά τον παρατηρητή) εμφάνιση του. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και να υπάρχει κάποια ελάχιστη σωματική ανωμαλία, ή εγνοια, όμως, του ατόμου γι΄ αυτήν είναι σαφώς υπερβολική.

Θεραπεία

Η θεραπεία των Σωματόμορφων Διαταραχών είναι αρκετά δύσκολη. Οι ασθενείς συνήθως αρνούνται την πιθανότητα ότι τα προβλήματα τους είναι ψυχολογικά, κι αν το δεχτούν, πολλές φορές εύκολα ξαναγυρίζουν στην αμφιβολία και στις επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς. Βασικό, λοιπόν στοιχείο της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι η δημιουργία μίας καλής σχέσης εμπιστοσύνης με τον ασθενή, από τον οποίο ζητείται να μην επισκεφθεί άλλους γιατρούς πριν συμβουλευτεί το ψυχολόγο.
Εφόσον κατορθωθεί έστι να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αναζήτησης «οργανικών» αιτιών και ο φόβος που τη συνοδεύει, ο θεραπευτής μπορεί να προσπαθήσει περαιτέρω προσεγγίσεις όπως μία υποστηρικτική προσέγγιση, συμπεριφορικές τεχνικές χαλάρωσης και ελέγχου του πόνου και του άγχους και τέλος, γνωστικές τεχνικές για τη διόρθωση παρερμηνειών των συμπτωμάτων.
Πάντως, κύριος χειρισμός παραμένει το να πεισθεί ο ασθενής για την ψυχολογική φύση των προβλημάτων του, να σταματήσει τις επισκέψεις σε γιατρούς, να τολμήσει να αντέξει τα συμπτώματα – που τονίζεται ότι αυτά καθ΄ αυτά είναι ακίνδυνα – και να δεχθεί να εγκαταλείψει το δευτερογενές κέρδος, όπου υπάρχει, δηλαδή την προσοχή και φροντίδα του περιβάλλοντος, καθώς το πληρώνει με το άγχος και τον φόβο που συνεπάγεται ο ρόλος του αρρώστου.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com