Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχιζοφρένεια

Η Σχιζοφρένεια είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από έντονη αλλοίωση της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, στην οποία το άτομο απαντά με τρόπους που βλάπτει τη ζωή του. Αυτή η αλλοίωση ή παραμόρφωση της πραγματικότητας παρουσιάζεται με διαταραχές – συμπτώματα στην αντίληψη, στη σκέψη, στο συναίσθημα, στην ομιλία και στη ψυχοκινητικότητα.

Το σχιζοφρενικό άτομο παρουσιάζει (μεταξύ άλλων) μία έντονη απόσυρση από τον εξωτερικό κόσμο με ταυτόχρονη υπέρμετρη προσήλωση και ενασχόληση με εγωκεντρικές και παράλογες ιδέες και φαντασίες, όπου η αντικειμενικότητα έχει χαθεί.

Υπάρχουν πολλοί κλινικοί τύποι Σχιζοφρένειας και είναι:

  • Ο Παρανοϊκός τύπος.
  • Ο Αποδιοργανωμένος τύπος.
  • Ο Κατατονικός τύπος.
  • Ο Αδιαφοροποίητος τύπος.
  • Ο Υπολειμματικός τύπος.

Η θεραπεία της Σχιζοφρένειας είναι μια μακρόχρονη και επίπονη διεργασία για τον ασθενή και την οικογένεια του. Κατά καιρούς, πολλοί ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν τη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Καμία όμως, δεν αποδείχτηκε αποτελεσματική. Δεν υπάρχει θεραπεία που εξαλείφει αυτή τη καταστροφική αρρώστια, γι΄ αυτό η θεραπευτική μας παρέμβαση απευθύνεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση του ασθενή και τέλος στην ψυχολογική στήριξη της οικογένειας.

Μετά τη διάγνωση της ασθένειας ο ασθενής παραπέμπεται σε ψυχίατρο για την απαραίτητη σωματική – φαρμακευτική θεραπεία και παράλληλα ξεκινά η ψυχοθεραπεία.

Ο τύπος ψυχοθεραπείας που θεωρείται σήμερα ότι είναι κατάλληλος για τους σχιζοφρενικούς ασθενείς είναι η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία με σκοπό την εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, γιατί η σχιζοφρένεια προκαλεί σημαντική έκπτωση και των πιο απλών δεξιοτήτων φροντίδας του εαυτού, εργασίας, διαπροσωπικής επικοινωνίας.

Επίσης, η οικογενειακή ψυχοθεραπεία είναι σημαντική και απευθύνεται στην αναγνώριση και προσπάθεια αλλαγής των παθολογικών τρόπων επικοινωνίας της οικογένειας που αναζωπυρώνουν την αρρώστια του ασθενή.

Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η ψυχολογική στήριξη της οικογένειας και κυρίως των ατόμων που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ενός σχιζοφρενούς ασθενούς, με σκοπό:

  • να τους βοηθήσει να αποδεχτούν τη διάγνωση,
  • να ενημερωθούν για την κλινική εικόνα και πορεία του ασθενούς,
  • να τους εκπαιδεύσει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα συναντήσουν και τέλος,
  • να τους στηρίξει ψυχολογικά στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που έχουν μπροστά τους.

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com