Ιωάννης Φραγκιαδουλάκης
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Κίμωνος Βόγα & Λασκαράτου
Θεσσαλονίκη, Τηλ:6985655773
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συχνές Ερωτήσεις

Λόγω των πολλών παρανοήσεων σχετικά με την ψυχοθεραπεία μπορεί να είστε απρόθυμοι να δοκιμάσετε. Μπορεί να νιώθετε νευρικοί ή "ανήσυχοι". Όταν όμως ξεπεράσετε την νευρικότητα ή τις αναστολές σας θα δείτε ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο. Ακολουθούν οι απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες που μπορεί να έχετε...

Πότε πρέπει να επισκεφτώ κάποιον ψυχολόγο;

Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο ενός ψυχολόγου με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως π.χ. οι γονείς να έρθουν γιατί υποψιάζονται ότι το παιδί τους κάνει χρήση ναρκωτικών. Άλλες φορές κάποιος θα έρθει γιατί «δε νιώθει καλά μία συγκεκριμένη περίοδο και δεν ξέρει τι του φταίει» ή δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια και «δεν ξέρει γιατί». Ίσως όμως έρθει κάποιος γιατί θέλει υποστήριξη για να πάρει μια σημαντική απόφαση ή να καθοδηγηθεί από κάποιον ειδικό, ώστε να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του. Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κίνητρα για να επισκεφτεί κάποιος έναν ειδικό. Αυτά είναι τόσα, όσοι και οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι.

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ενός ψυχολόγου κι ενός ψυχιάτρου;

Η κύρια διαφορά του ψυχολόγου και του ψυχίατρου, άπτεται στο αντικείμενο των σπουδών τους. Έτσι ο πρώτος έχει σπουδάσει ψυχολογία και θεωρείται ειδικός ψυχικής Υγιεινής ενώ ο δεύτερος έχει σπουδάσει ιατρική και ως εκ τούτου είναι γιατρός. Από αυτό συνεπάγεται ότι ο πρώτος ασχολείται με ψυχολογικά προβλήματα και ψυχολογικές διαταραχές (π.χ. διαταραχές της διάθεσης) καθώς επίσης και με τη συμβουλευτική, ενώ ο δεύτερος με ψυχιατρικές ασθένειες (π.χ. Σχιζοφρένια).
Και οι δύο είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν διαγνώσεις και είναι υποχρεωμένοι να δράσουν σύμφωνα με τους νόμους, αλλά και τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει το επάγγελμα τους. Για παράδειγμα, εάν ένας ψυχολόγος διαγνώσει ένα ψυχιατρικό πρόβλημα είναι υποχρεωμένος να παραπέμψει το πελάτη του σε ψυχίατρο. Αντίστοιχα ένας ψυχίατρος εάν διαγνώσει ένα ψυχολογικό πρόβλημα που δεν έχει οργανική αιτία, θα πρέπει να τον παραπέμψει σε ψυχολόγο. Η φαρμακευτική αγωγή, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση, λόγω της σοβαρότητας των παρενεργειών τους και του εθισμού που προκαλούν. Πρέπει να τονιστεί πως ο ψυχολόγος δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή, σε αντίθεση με τον ψυχίατρο που μπορεί.
Η στενή συνεργασία αυτών των δύο επαγγελμάτων είναι απαραίτητη, γιατί στις περισσότερες κλινικές ψυχιατρικές περιπτώσεις ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας είναι η προτεινόμενη λύση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, σε ακραίες μορφές ψυχολογικών διαταραχών, μπορεί ο ψυχολόγος να κρίνει ότι είναι απαραίτητη μία φαρμακευτική αγωγή, για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να προστατευτεί ο ασθενής.
Η άσκηση ιατρικής ή ψυχοθεραπείας από μη ειδικούς έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία του ασθενούς και στις περισσότερες των περιπτώσεων διώκεται ποινικά. Ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέγει προσεκτικά σε ποιον θα απευθυνθεί και για ποιο πρόβλημα.

Πώς θα βρω τον ειδικό που μου ταιριάζει;

Η επιλογή του ειδικού πρέπει να γίνεται προσεχτικά και με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Άλλα κριτήρια είναι υποκειμενικά, άλλα είναι αντικειμενικά. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε ώστε ο ψυχολόγος που επιλέγουμε να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποφοιτήσει από ένα αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης μπορούμε να φροντίζουμε ώστε να έχει ίσως κάποια πιστοποίηση των μέσων όπου χρησιμοποιεί. Συχνά πηγαίνει κάποιος σε κάποιον ειδικό για τον οποίο έχει ακούσει «τα καλύτερα λόγια». Δε σημαίνει όμως ότι αυτός που για κάποιον είναι ιδανικός, θα πρέπει να είναι ιδανικός για όλους. Αυτό συμβαίνει διότι στην ψυχοθεραπευτική σχέση είναι πολύ σημαντική και η «χημεία» μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου ή η αίσθηση που έχει ο δεύτερος όταν μπαίνει στο γραφείο του θεραπευτή του.

Τα Ψυχοφάρμακα αποτελούν λύση σε όλα τα προβλήματα;

Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση κατά την αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων για τους παρακάτω λόγους:
1. Τα φάρμακα αυτά αποτελούν ψυχοτρόπες ουσίες, όπου αλλοιώνουν τη προσωπικότητα του ασθενούς.
2. Προκαλούν γρήγορα εθισμό και εξάρτηση του ασθενούς.
3. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, καταπολεμούν το σύμπτωμα και όχι τη πάθηση. Για παράδειγμα κάποιος με αγχώδης διαταραχή μπορεί να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή εφόρου ζωής για να καταπολεμά το άγχος του σε βάθος χρόνου ή να μάθει να το διαχειρίζεται και να χαλαρώνει μόνος του, μέσω της ψυχοθεραπείας.
4. Εμποδίζουν τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας αφού ο ασθενής, υπό την επήρεια των ψυχοφαρμάκων, δεν έχει πλήρη συνείδηση των συναισθημάτων του.
5. Επιφέρουν γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα με αποτέλεσμα συχνά να συγχέουν οι ασθενείς, την πρόσκαιρη αυτή ανακούφιση με την ίαση. Γρήγορα όμως τα συμπτώματα επανέρχονται, ο ασθενής νιώθει αβοήθητος, απογοητευμένος, αναζητά γρήγορα ανακούφιση και ξανακαταφεύγει στα φάρμακα, ακλουθώντας ένα φαύλο κύκλο ισόβιας ταλαιπωρίας.
6. Τέλος, προκαλούν "ανοχή" στα άτομα με μακρόχρονη χρήση, με αποτέλεσμα την ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερης δόσης, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα με τις συνακόλουθες όμως επιπτώσεις, που αυτό έχει, στην υγεία.
Τονίζεται με ιδιαίτερη έμφαση πως ΠΟΤΕ και για ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓO δε πρέπει κανένας να σταμάτα τη φαρμακευτική του αγωγή ή να μη συμμορφώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή που του έχει χορηγηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και άδεια ειδικού γιατρού.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστεί να κάνω;

Πρόκειται για ένα ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση. Ο αριθμός των συνεδριών είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Σίγουρα στόχος της ψυχοθεραπείας δεν είναι ο θεραπευόμενος να είναι εξαρτημένος από το θεραπευτή του και να υποχρεώνεται σε ατέρμονες διαδικασίες που τον επιβαρύνουν οικονομικά. Από την άλλη, ο θεραπευόμενος θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του και να μην απαιτεί από το θεραπευτή μαγικές λύσεις.

Πόσο συχνές θα είναι οι συνεδρίες μου;

Η μέση συχνότητα των συνεδριών στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι μία φορά εβδομαδιαίως, ενώ άλλες φορές είναι συχνότερες ή αραιότερες. Αυτό εξαρτάται από τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί και τη συμφωνία που έχει κάνει ο θεραπευτής με το θεραπευόμενό του.

Πόσο διαρκεί η μία συνεδρία;

Η κάθε συνεδρία διαρκεί μία ώρα περίπου.

Πόσο κοστίζει η μία συνεδρία;

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, η τιμή καθορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως με τον πελάτη. Γενικότερα όμως, η πρώτη συνάντηση κοστίζει 40€ και αποτελεί στην ουσία τη γνωριμία και την αποσαφήνιση του προβλήματος. Μετά το πέρας αυτής καθορίζεται ο τρόπος προσέγγισης και αντιμετώπισης του. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η τιμή παραμένει η ίδια. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων (έως 6 συνεδρίες) όπου το κόστος μπορεί να ανεβαίνει ελάχιστα. Τα ψυχομετρικά τεστ χρεώνονται ξεχωριστά και ανάλογα το είδος. Τέλος, οι ομαδικές παρεμβάσεις είναι χαμηλού κόστους (5€ την ώρα το άτομο περίπου).

end faq

Θέματα που ίσως σας απασχολούν...

Διαταραχές της Διάθεσης

Διαβάστε Περισσότερα...

Ανορεξία - Βουλιμία

Διαβάστε Περισσότερα...

Αγχώδεις Διαταραχές

Διαβάστε Περισσότερα...

Μπορεί στα αισθήματα να επιβάλεις σιγή, όμως δεν μπορείς να βάλεις όρια...

Ζακ Νεκέρ, 1732 – 1804. Γάλλος πολιτικός.

Joomla Templates - by Joomlage.com